Produkty
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img/http://cowip.pl/wp-content/themes/lgd-pl-szablon/assets/images/head1.jpg)
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img/http://cowip.pl/wp-content/uploads/2019/12/Olej-rzepakowy-tłoczony-na-zimno-290x290.jpg)
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Olej rzepakowy jest produktem cenionym ze względu na jego walory zdrowotne oraz wartości odżywcze. Rodzimy olej rzepakowy nazywany jest coraz częściej „oliwą Północy” ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne. Olej rzepakowy produkowany […]
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img/http://cowip.pl/wp-content/uploads/2019/12/DSC_4095-290x290.jpg)
Mięta pieprzowa z gminy Płońsk
Wieś Lisewo oraz sąsiednia wieś Strubiny, obie w gminie Płońsk, to „zagłębie miętowe” na obszarze LGD-Przyjazne Mazowsze. Kilku rolników z tych wsi uprawia miętę pieprzową. Wymaga ona dobrych gleb o wysokiej czystości. Mięta pieprzowa, zwana także lekarską, to zioło, którego […]
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img/http://cowip.pl/wp-content/uploads/2019/12/słoninka-skołatowska-1-290x290.jpg)
Skołatowska Słoninka – przysmak myśliwego
Od wielu lat pan Artur wspólnie z ojcem przygotowuje smakowite potrawy wędliniarskie, a w szczególności słoninkę, bardzo lubianą przez gości i znajomych myśliwych. Często, szczególnie latem, organizowane są spotkania rodzinne i w gronie znajomych, na których zawsze podawana jest słoninka. […]
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img/http://cowip.pl/wp-content/uploads/2019/12/9554-290x290.jpg)
Wołowina Highland
Zlokalizowany w niewielkiej wsi Skarboszewo w gminie Naruszewo, Highland Conference Hotel to obiekt oferujący wysokiej klasy usługi organizacji wszelkiego rodzaju imprez firmowych i prywatnych oraz spa &wellness, hotelowe, gastronomiczne i turystyczne. Nazwa obiektu wskazuje na główne jego produkty: organizację konferencji […]
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img/http://cowip.pl/wp-content/uploads/2019/12/DSC_3825-290x290.jpg)
Produkty pszczele z pasieki państwa Aksamitowskich
Państwo Joanna i Dariusz Aksamitowscy z Nowej Dzierzążni w gminie Dzierzążnia zajmują się pszczelarstwem od ponad 28 lat. Rodzinna pasieka liczy sto rodzin. Część z nich znajduje się na terenie gospodarstwa, część w pobliskim Chrościnie, część wywożona jest na pożytki […]
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img/http://cowip.pl/wp-content/uploads/2019/12/lody-290x290.jpg)
Lody malinowe i truskawkowe
W ofercie gastronomicznej „truskawkowego zagłębia”, jakim jest gmina Załuski, nie może zabraknąć truskawek. A wiadomo, że truskawki najlepiej smakują, gdy są świeże, czyli latem. Lato, zwłaszcza takie upalne, z jakimi mamy do czynienia przez ostatnie lata to sezon lodów (oczywiście, […]
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img/http://cowip.pl/wp-content/uploads/2019/12/ser-podpuszczkowy-290x290.jpg)
Sery Górala znad Wkry
Mało kto wie, że tradycja produkcji sera na ziemiach obecnej Polski sięga 7500 lat. Mazowsze ma także bogatą i wieloletnią tradycję wyrobu serów. Producenci mleka na obszarze powiatu płońskiego powszechnie wytwarzali ser twarogowy z naturalnie uwarzonego mleka. Przez lata sery […]
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img/http://cowip.pl/wp-content/uploads/2019/12/pasztet2-290x290.jpg)
Pasztet z pyłkiem borowikowym
W skład pasztetu wchodzą trzy gatunki mięs, warzywa, przyprawy i pyłek z borowików zebranych w okolicznych lasach. Przepisów na pasztety jest wiele. Przepis na ten pasztet jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, wciąż modyfikowany i ulepszany. Przez lata osiągnął szczyt […]
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img/http://cowip.pl/wp-content/uploads/2019/11/logasy-e1573305825936.png)
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń” współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.