Lody malinowe i truskawkowe

W ofercie gastronomicznej „truskawkowego zagłębia”, jakim jest gmina Załuski, nie może zabraknąć truskawek. A wiadomo, że truskawki najlepiej smakują, gdy są świeże, czyli latem. Lato, zwłaszcza takie upalne, z jakimi mamy do czynienia przez ostatnie lata to sezon lodów (oczywiście, dla ich wielbicieli sezon ten trwa cały rok…). Stąd naturalne i oczywiste skojarzenie lodów i truskawek. Lody truskawkowe oraz malinowe są więc w ofercie lodziarni w Kroczewie. Gwoli uczciwości należy dodać, że gama smakowa lodów z kroczewskiej lodziarni jest dużo szersza! Są wśród nich także tzw. lody gastronomiczne: bazyliowo-ogórkowe, gorgonzola z miodem i orzechami, pomidorowe, paprykowe i inne. Kroczewskie lody to „prawdopodobnie najlepsze lody na obszarze LGD-Przyjazne Mazowsze i nie tylko”. Dodatki smakowe do lodów i ciast w dużej części są miejscowe: mięta z własnego ogródka, mali, truskawki, jagody, wiśnie – z okolicy.

 

Wspomniana lodziarnia to wierzchołek „góry, nomen omen, lodowej”, jaką jest oferta Domu Gościnnego Piekarczyk w Kroczewie. Pozostałą część tej „góry” stanowią: oferta restauracji, kawiarni, piekarni, cukierni, organizacja imprez okolicznościowych oraz oferta noclegowa. Całość jest dziełem pracowitej i przedsiębiorczej rodziny Piekarczyków, rodowitych kroczewian. Początkiem przedsięwzięcia była jakieś 25 lat temu piekarnia – jak widać, nazwisko zobowiązuje … Potem doszła cukiernia, właśnie lodziarnia, garmażerka, kawiarnia, w końcu sala bankietowa, noclegi i restauracja.

Dom Gościnny Piekarczyk jest gościnny nie tylko z nazwy. Jak podkreśla pani Anna Piekarczyk, reprezentująca już trzecie pokolenie właścicieli, jest to miejsce, w którym można nie tylko zjeść, ale też miło spędzić czas – ograniczony tylko godzinami otwarcia obiektu – w gronie rodziny czy przyjaciół. Pod tym względem przypomina lokalne francuskie bistra, greckie kafejki czy wiedeńskie kawiarnie, które przede wszystkim stanowią centra życia społecznego, a oferta kulinarna jest na drugim miejscu.

Co nie znaczy, że jej wartość jest drugorzędna – o walory smakowe dbają wysokiej klasy specjaliści z doświadczeniem pracy w renomowanych stołecznych lokalach. Kadra gastronomiczna jest stale szkolona. O efektach warto się przekonać, korzystając z oferty tradycyjnych obiadów. Obiadowa karta jest zmieniana dwa razy w roku – w zależności od sezonu. Ponadto co tydzień pojawia się w niej wkładka z aktualnymi sezonowymi produktami / daniami. W każdy drugi weekend miesiąca odbywa się „festiwal kulinarny” o różnych tematach przewodnich.

 

Dom Gościnny Piekarczyk to także firma związana ze swoją miejscowością, gminą i regionem, stosująca w praktyce zasadę społecznej odpowiedzialności biznesu. Uczestniczy w i wspiera działania Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Kroczewa i Okolic. Dwa-trzy razy w roku współorganizuje wydarzenie kulturalne dla lokalnej społeczności. Szczególnie impreza z okazji 8 marca wpisała się w lokalny kalendarz – frekwencja na niej jest murowana.

 

Wytwórca:Dom Gościnny Piekarczyk

Miejscowość:Kroczewo, gm. Załuski

Kontakt: tel. 607248 202, e-mail: biuro@piekarczykkroczewo.pl

 

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.