Kulinaria

Pierzga z propolisem w miodzie spadziowym  oraz miód lipowy
Gospodarstwo pasieczne Bartnika Żuromińskiego Mistrza pszczelarskiego Romana Stachyry liczy ponad 300 rodzin pszczelich. Oferuje produkty pszczele najwyższej jakości. Tradycje pszczelarskie sięgają pięciu pokoleń. Firma otrzymała liczne nagrody  m.in.: „Laur Marszałka” Województwa Mazowieckiego, Wyróżnienie w kategorii „Pszczelarz Roku 2017”, „Doceń polskie” […]
Masło Turskie
W konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze, najlepsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane na Mazowszu. Elżbieta i Tomasz Rachoccy – mieszkańcy Turzy Małej zdobyli wyróżnienie za „Masło Turskie” – wytworzone we własnej mini mleczarni. Masło turskie, jak wypowiadają […]
,,Zupa z dyni’’
Janina Dęderewicz i Maria Stanek z Klubu Seniora z Zielonej przygotowują danie ,,zupa z dyni’’. Jest to pyszna zupa krem z dyni, z dodatkiem ziemniaków i pomidora. Delikatnie doprawiona imbirem, kurkumą i czosnkiem tworzy niepowtarzalny smak. Lekka i łagodna, dobra […]
Tatar z jelenia
Rogacizna w tym jelenie od dawna są bogactwem naturalnym powiatu żuromińskiego a myślistwo to jedna z najstarszych tradycji na Mazowszu. Daniem które cieszy się wielkim powodzeniem wśród mieszkańców i turystów  jest tatar z jelenia z chlebem  pełnoziarnistym z własnego wypieku […]
Nalewka z dzikiej róży
Nalewka z dzikiej róży – potężna dawka zdrowia. Nie tylko jest pyszna, ale też ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości i korzystnie wpływa na pracę organizmu. Nalewka z róży zawiera dużo  witaminy C, ponieważ spirytus jej nie zabija, stąd jej lecznicze właściwości. […]
Pajda ze smalcem
Pajda ze smalcem w kilku odsłonach-samodzielnie wypiekany chleb ziarnisty ze smalcem z różnymi dodatkami(jabłko, gruszka, cebula ,koper, fasola, pieczarka, czosnek) do tego ogórki kiszone a w okresie letnim małosolne. Jest to receptura państwa Zielińskich z Lipowca Kościelnego sięgająca czasów II […]
Pascha Wielkanocna
Pascha Wielkanocna to tradycyjna potrawa- zimny deser wielkanocny, który gościł na stole w ziemiańskim dworze ówczesnych właścicieli  Brudnic, państwa Budzichów. Przygotowuje się ją z białego sera, masła oraz żółtek utartych z cukrem dodaje się także rodzynki i skórkę pomarańczową. Po […]
„Chleb życia”, Sernik Oreo
Firmę z siedzibą w Żurominie tworzą dwie marki: Piekarnia K. Zieliński oraz Cukiernia ROSARIO „słodkie przyjemności”. W ofercie znajdziemy min.: wybór pieczywa, słodkich wypieków i kanapek. Produkt „chleb życia” wypiekany jest na naturalnym zakwasie z mąki żytniej i wody. To […]

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.