Pajda ze smalcem

Pajda ze smalcem w kilku odsłonach-samodzielnie wypiekany chleb ziarnisty ze smalcem z różnymi dodatkami(jabłko, gruszka, cebula ,koper, fasola, pieczarka, czosnek) do tego ogórki kiszone a w okresie letnim małosolne. Jest to receptura państwa Zielińskich z Lipowca Kościelnego sięgająca czasów II wojny światowej oraz czasu powojennego kiedy to na ziemiach lipowieckich panowała bieda. Produkt cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, uzyskał wiele nagród i wyróżnień.

Wytwórca: Elżbieta Budka

Adres: Lipowiec Kościelny, 06-545 Lipowiec Kościelny

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.