Pascha Wielkanocna

Pascha Wielkanocna to tradycyjna potrawa- zimny deser wielkanocny, który gościł na stole w ziemiańskim dworze ówczesnych właścicieli  Brudnic, państwa Budzichów. Przygotowuje się ją z białego sera, masła oraz żółtek utartych z cukrem dodaje się także rodzynki i skórkę pomarańczową. Po schłodzeniu polewa się ja gorzką czekoladą zmieszaną ze słodką śmietaną. Wierzch zdobiony jest migdałami i smakołykami.

Wytwórca : Koło gospodyń Wiejskich ”Brudniczanie znad Wkry”

Adres: Brudnice ul. Mostowa 20, 09-300 Żuromin

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.