Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy jest produktem cenionym ze względu na jego walory zdrowotne oraz wartości odżywcze. Rodzimy olej rzepakowy nazywany jest coraz częściej „oliwą Północy” ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne.

Olej rzepakowy produkowany przez pana Krzysztofa Kowalskiego z Gawłowa wyróżnia spośród podobnych produktów to, że  używane do jego produkcji nasiona genetycznie niemodyfikowanych odmian rzepaku pochodzą wyłącznie z jego własnego gospodarstwa, w którym uprawa ma charakter ekologiczny, co wpływa na jakość uzyskiwanego materiału. Olej jest zawsze świeży, gdyż produkcja odbywa się na zamówienie – nie jest on długo przechowywany, lecz bezpośrednio trafia do konsumenta. Wyrazisty smak i niezwykły aromat sprawiają, że produkty przygotowywane na nim tworzą niepowtarzalną kompozycję. Olej ma złocisty kolor. Jest przeźroczysty, bez zmętnień i zawiesin. Ma łagodny posmak z lekką nutką orzechowo-sezamową.

W gospodarstwie uprawą roślin zajmowano się już w latach pięćdziesiątych XX wieku.Produkcja oleju przez rodzinę Kowalskich ma wielopokoleniową tradycję. Zarówno ojciec pana Krzysztofa,jego dziadek, jak i pradziadek, oprócz uprawy roli, tłoczyli olej rzepakowy. Tę tradycję kontynuuje pan Krzysztof. Olej rzepakowy tłoczony na zimno przez pana Krzysztofa Kowalskiego uzyskał w 2013 roku Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego w konkursie dla producentów żywności. Otrzymał też znak jakościowy „Jakość Tradycja”, uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości oraz „Perłę 2016” w konkursie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Olej wpisany jest na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa, a gospodarstwo pana Krzysztofa Kowalskiego jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Olej zamawiany jest przez restauracje w Warszawie, Krakowie, Katowicach, Sopocie, a także Londynie.

Od maja do września, w pierwszą niedzielę miesiąca pan Krzysztof tłoczy olej w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, na maszynach, które były własnością jego pradziadka.

Metoda produkcji

Olej rzepakowy jest tłoczony na zimno. Proces tłoczenia jest kluczowy dla jakości oleju i zawartości  korzystnych składników. Najlepszą jakość otrzymuje się z pierwszego tłoczenia na zimno. Niestety tłoczenie na zimno nie jest procesem wydajnym. Na wyprodukowanie jednego litra szlachetnego oleju rzepakowego potrzeba aż 3 kg nasion. Olej jest wyciskany pod wzrastającym ciśnieniem. Tłoczone ziarno jest rozgniatane między ślimakiem a boczną ścianką korpusu (tłocznia oleju). Olej wycieka przez znajdujące się w korpusie szczeliny, a wyciśnięta miazga wydostaje się przez otwór na jego końcu. Tłoczenie odbywa się przy temperaturze ziarna 15-25 stopni. Następny etap to oczyszczanie mętnego oleju przez sedymentację i filtrację lub przez odwirowanie. Makuchy mogą być wykorzystywane jako dodatek białkowy do pasz dla zwierząt.

 

 

Wytwórca:Krzysztof Kowalski

Miejscowość:Gawłowo, gm. Nowe Miasto

Kontakt:tel. 661 584 558

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.