Owczy twarożek podpuszczkowy

Śródborska Manufaktura Serów to niewielka rodzinna serowarnia w gminie Baboszewo. Na niewielką skalę wytwarzane są tam sery podpuszczkowe krowie oraz owcze. W ofercie znajdują się zarówno sery świeże – m.in. fetka, fetka w oleju, halloumi, ser farmerski, ricotta, twarożki podpuszczkowe, jogurty, kefiry jak i sery dojrzewające. Sery wyrabiane są ręcznie, wyłącznie z naturalnych składników, bez konserwantów, barwników itp.

Z mleka owiec karmionych naturalnymi paszami powstaje „Owczy twarożek podpuszczkowy”. W jego skład wchodzą  jedynie mleko owcze, kultury bakterii oraz sól. Twarożek wytwarzany jest w małych krążkach ważących 180-200 g. Dostępny jest w sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego w gospodarstwie a także w małych sklepach ze zdrową żywnością w Warszawie.Twarożek świetnie sprawdzi się rozsmarowany na kanapce, może też być podawany na desce serów, pokrojony w trójkąciki. Doskonale pasuje do plastrów wędzonego łososia.

Mleko owcze uważane jest za wyjątkowo zdrowe. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie człowieka. Zawiera niemal dwa razy więcej białka niż mleko krowie, przewyższa je także pod względem zawartości witamin: A, E, C, B6 i B12. 100 g owczego mleka zapewnia aż 19% dziennego zapotrzebowania na wapń.

 

Państwo Lewandowscy przeprowadzili się z Warszawy na teren powiatu płońskiego w 2013 roku. W malowniczej wsi Śródborze prowadzą niewielkie gospodarstwo. W 2018 roku zaczęli hodować owce mleczne rasy fryzyjskiej. Jest to, poniekąd, powrót do tradycji tego obszaru. Jeszcze 20 lat wcześniej, zarówno w ich obecnym gospodarstwie, jak i w sąsiednich hodowano duże stada owiec. Pozyskiwano z nich wełnę, która w tamtych czasach była bardzo cenna. Dziś jest znacznie mniej poszukiwana, natomiast mleko owcze i jego przetwory są coraz bardziej popularne i osiągają wysokie ceny. Ambicją państwa Lewandowskich jest przywrócenie aktualności dawnemu powiedzeniu: „Kto ma owce, ten ma co chce”. Mają nadzieję, że poprzez Śródborską Manufakturę Serów uda im się uczynić mazowieckie sery i jogurty równie znanymi jak podhalańskie oscypki.

Opis metody produkcji

Mleko owcze prosto po udoju poddawane jest termizacji, a po słodzeniu do 24 stopni dodawane są kultury bakterii. Mleko z bakteriami ukwasza się 2 ½ godziny, następnie dodawana jest podpuszczka. Po kilkunastu godzinach skrzep jest delikatnie przekładany do foremek. Serek odcieka łącznie około 12 godzin, w tym czasie jest dwa razy odwracany. Następnie jest lekko solony, obtaczany w przyprawach i wkrótce jest gotowy do pakowania.

 

Wytwórca: Śródborska Manufaktura Serów

Miejscowość: Śródborze, gm. Baboszewo

Kontakt: Magdalena Lewandowska, tel. 531 543 188

 

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.