Mięta pieprzowa z gminy Płońsk

Wieś Lisewo oraz sąsiednia wieś Strubiny, obie w gminie Płońsk, to „zagłębie miętowe” na obszarze LGD-Przyjazne Mazowsze. Kilku rolników z tych wsi uprawia miętę pieprzową. Wymaga ona dobrych gleb o wysokiej czystości.

Mięta pieprzowa, zwana także lekarską, to zioło, którego właściwości i działanie znano i doceniano już w starożytności. W lecznictwie znajduje zastosowanie jej ziele, liście, olejek i mentol, który uzyskiwany jest przez wymrażanie ojejku. Mięta pieprzowa polecana jest przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha, wzdęciach i braku łaknienia. W starożytności napar z niej polecano na łagodzenie migreny. Można też ją stosować na zmiany skórne, będące efektem ospy lub opryszczki. Działa także przeciwpasożytniczo i przeciwskurczowo. Mentol i olejek miętowy stanowią składniki licznych preparatów leczniczych. W przemyśle mentol i olejek miętowy używane są w znacznych ilościach do produkcji likierów, cukierków, gumy do żucia, past do zębów, także jako dodatek smakowy do tytoniu. W kuchni może być przyprawą do wielu potraw – można ją łączyć z mięsem, rybami, napojami chłodzącymi, alkoholami.

Mięta pieprzowa jest rośliną wieloletnią. Sadzi się ją w maju – jest rozmnażana wegetatywnie, z rozłogów, gdyż jako mieszaniec nie wytwarza kiełkujących nasion. Już we wrześniu można zebrać pierwszy plon.  W kolejnych dwóch latach plon zbiera się dwa razy w roku: w lipcu i końcu września. Niegdyś plony zbierano nawet przez pięć lat po jej posadzeniu. Obecnie są to na ogół trzy lata, gdyż plony w następnych latach są już znacznie mniejsze.

 

Dojrzałą miętę ścina się kosiarkami rotacyjnymi lub bardziej nowoczesnymi –kosiarko-ładowarkami ze zintegrowanymi przyczepami. Z przyczep przekłada się je widłami na kozły, na których mięta suszy się przez – zależnie od pogody – dwa do czterech tygodni. W wypadku niesprzyjającej pogody dosusza się ją w suszarni. Ostatni etap to pakowanie w papierowe worki o pojemności 15-17 kg.

Odbiorcami plonów są na ogół duże firmy zielarskie, np. niemiecka firma Martin Bauer. Są to wymagający klienci, co świadczy o dobrej jakości mięty z obszaru LGD-Przyjazne Mazowsze. Powstają z niej m.in. popularne herbatki miętowe, jest też surowcem do wyrobu wielu leków.

 

Producent: Gospodarstwo zielarskie Grąbczewscy

Miejscowość: Lisewo, gm. Płońsk

Kontakt:tel. 600 490 486, lisewo@interia.pl

 

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.