Bigosik ogórkowy z grzybami

Bigosik ogórkowy z grzybami to potrawa autorstwa pani Joanny Stache z Koła Gospodyń Wiejskich z Kondrajca. Według Autorki, jej składniki to produkty znajdujące się  w zasięgu ręki każdej gospodyni: ogórki kiszone, marchew, cebula z własnej spiżarni, dowolny gatunek grzybów i rodzaj mięs. Wszystkie składniki bigosiku pani Joanny pochodzą z własnych upraw.

„Z czasów dzieciństwa pamiętam, jak babcia przyrządzała tę prostą, smakowitą potrawę. Wykorzystywała dary ogrodu, gdzie prym wiodły ogórki, na bazie których powstała ta potrawa” – wspomina pani Joanna.

Danie jest serwowane podczas lokalnych uroczystości i spotyka się z dużym uznaniem.

Metoda produkcji

Marchew, cebulę ogórki kiszone, grzyby i mięso kolejno rozdrabniamy i podduszamy na patelni, następnie wszystko łączymy. Dodajemy przecier pomidorowy własnej produkcji, przyprawiamy. Całość krótko dusimy. Podajemy na ciepło.

 

Wytwórca:Koło Gospodyń Wiejskich Kondrajec

Miejscowość:Kondrajec, gm. Sochocin

Kontakt: Joanna Stache, tel. 519 171 160

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.