Kulinaria

Pasztet z pyłkiem borowikowym
W skład pasztetu wchodzą trzy gatunki mięs, warzywa, przyprawy i pyłek z borowików zebranych w okolicznych lasach. Przepisów na pasztety jest wiele. Przepis na ten pasztet jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, wciąż modyfikowany i ulepszany. Przez lata osiągnął szczyt […]
Kartoflak
Placek ziemniaczany, zwany również kartoflakiem, jest tradycyjną potrawą mazowiecką. Charakteryzują ją prostota wykonania oraz tanie składniki. Główny surowiec to ziemniaki z własnego pola. Poza ziemniakami potrzebne są jeszcze: boczek, podgardle oraz cebula. Kartoflak gości w mazowieckich domach od wielu pokoleń. […]
Jogurt owczy bardzo naturalny z owocami leśnymi
Śródborska Manufaktura Serów to niewielka rodzinna serowarnia w gminie Baboszewo. Na niewielką skalę wytwarzane są tam sery podpuszczkowe krowie oraz owcze. W ofercie znajdują się zarówno sery świeże – m.in. fetka, fetka w oleju, halloumi, ser farmerski, ricotta, twarożki podpuszczkowe, […]
Bigosik ogórkowy z grzybami
Bigosik ogórkowy z grzybami to potrawa autorstwa pani Joanny Stache z Koła Gospodyń Wiejskich z Kondrajca. Według Autorki, jej składniki to produkty znajdujące się  w zasięgu ręki każdej gospodyni: ogórki kiszone, marchew, cebula z własnej spiżarni, dowolny gatunek grzybów i […]
Aksamitna kuchnia z Gawłowa
Znajdujące się w Gawłowie w gminie Nowe Miasto„Rancho Aksamitka”to miejsce– jak mówią gospodarze – w którym niepowtarzalna atmosfera, wyśmienita kuchnia i troska o każdego klienta idą w parze z rozsądną ceną. Organizują szkolenia, imprezy integracyjne, komunie, wesela, chrzciny i wiele […]

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.