Jogurt owczy bardzo naturalny z owocami leśnymi

Śródborska Manufaktura Serów to niewielka rodzinna serowarnia w gminie Baboszewo. Na niewielką skalę wytwarzane są tam sery podpuszczkowe krowie oraz owcze. W ofercie znajdują się zarówno sery świeże – m.in. fetka, fetka w oleju, halloumi, ser farmerski, ricotta, twarożki podpuszczkowe, jogurty, kefiry jak i sery dojrzewające. Sery wyrabiane są ręcznie, wyłącznie z naturalnych składników, bez konserwantów, barwników itp.

Z mleka owiec karmionych naturalnymi paszami powstaje „Jogurt bardzo naturalny”. Jego składniki to  jedynie mleko owcze i jogurtowe bakterie probiotyczne. Czasami zostaje wzbogacony o owoce z pobliskich lasów i własnego jagodnika. Produkt pakowany jest w słoiczki o pojemności 220 ml. Dostępny jest w sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego. Zgodnie z zasadą „mniej odpadów”, słoiczki są zwrotne i klienci mogą je zwracać w punkcie zakupu.

Mleko owcze uważane jest za wyjątkowo zdrowe. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie człowieka. Zawiera niemal dwa razy więcej białka niż mleko krowie, przewyższa je także pod względem zawartości witamin: A, E, C, B6 i B12. 100 g owczego mleka zapewnia aż 19% dziennego zapotrzebowania na wapń.

Państwo Lewandowscy przeprowadzili się z Warszawy na teren powiatu płońskiego w 2013 roku. W malowniczej wsi Śródborze prowadzą niewielkie gospodarstwo. W 2018 roku zaczęli hodować owce mleczne rasy fryzyjskiej. Jest to, poniekąd, powrót do tradycji tego obszaru. Jeszcze 20 lat wcześniej, zarówno w ich obecnym gospodarstwie, jak i w sąsiednich hodowano duże stada owiec. Pozyskiwano z nich wełnę, która w tamtych czasach była bardzo cenna. Dziś jest znacznie mniej poszukiwana, natomiast mleko owcze i jego przetwory są coraz bardziej popularne i osiągają wysokie ceny. Ambicją państwa Lewandowskich jest przywrócenie aktualności dawnemu powiedzeniu: „Kto ma owce, ten ma co chce”. Mają nadzieję, że poprzez Śródborską Manufakturę Serów uda im się uczynić mazowieckie sery i jogurty równie znanymi jak podhalańskie oscypki.

Metoda produkcji

Mleko owcze prosto po udoju podgrzewane jest do temperatury 80 stopni. Następnie zostaje schłodzone do 42 stopni. Dodawane są  probiotyczne bakterie jogurtowe i mleko z bakteriami trafia do słoiczków. Temperatura 42 stopni utrzymywana jest przez 4-6 godzin do momentu uzyskania gęstego, aksamitnego jogurtu. Słoiczki z jogurtem poddawane są schłodzeniu. Można wtedy je dopełnić zebranymi latem owocami. Porzeczki, maliny i truskawki z własnego jagodnika oraz leśne jagody z niewielkim dodatkiem cukru są wykorzystywane przez cały rok.

 

Wytwórca: Śródborska Manufaktura Serów

Miejscowość: Śródborze, gm. Baboszewo

Kontakt:Magdalena Lewandowska, tel. 531 543 188

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.