Pasztet z pyłkiem borowikowym

W skład pasztetu wchodzą trzy gatunki mięs, warzywa, przyprawy i pyłek z borowików zebranych w okolicznych lasach.

Przepisów na pasztety jest wiele. Przepis na ten pasztet jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, wciąż modyfikowany i ulepszany. Przez lata osiągnął szczyt smaku i wykwintności.

Danie jest serwowane na lokalnych imprezach, gdzie spotyka się z dużym uznaniem.

Metoda produkcji

Mięsa i warzywa przeznaczone na pasztet są wstępnie opiekane, a następnie duszone w małej objętości wywaru. Potem są kilkukrotnie mielone, po czym wzbogacane przyprawami i tajemniczym pyłkiem z mielonych suszonych borowików. Pyłek z borowików to wspaniała przyprawa do wielu dań.

 

Wytwórca: Koło Gospodyń Wiejskich w Kondrajcu

Miejscowość: Kondrajec, gm. Sochocin

Kontakt:Joanna Stache, tel. 519 171 160

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.