Kartoflak

Placek ziemniaczany, zwany również kartoflakiem, jest tradycyjną potrawą mazowiecką. Charakteryzują ją prostota wykonania oraz tanie składniki. Główny surowiec to ziemniaki z własnego pola. Poza ziemniakami potrzebne są jeszcze: boczek, podgardle oraz cebula.

Kartoflak gości w mazowieckich domach od wielu pokoleń. Tak ekonomiczna potrawa była niezbędna na ubogiej wsi dawnej Polski. Dzisiaj przeżywa swój renesans – często jest serwowana na okolicznościowych imprezach.

Danie cieszy się dużym powodzeniem. Tak było m.in. na balu karnawałowym zorganizowanym przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kondrajcu

Metoda produkcji

Ziemniaki ucieramy, podsmażamy podgardle z cebulką oraz chudym boczkiem. Następnie dolewamy swojskiego mleka z własnego gospodarstwa. Na koniec doprawiamy według własnego uznania.

Danie spożywa się na ciepło.

 

Wytwórca:Koło Gospodyń Wiejskich w Kondrajcu

Miejscowość:Kondrajec, gm. Sochocin

Kontakt:Joanna Stache, tel. 519 171 160

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze Projekt pt. „Co wieś to inna pieśń”
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania ” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.